Beépítési útmutató polikarbonáthoz

Az üregkamrás polikarbonát lemezeket un. koextrudálással állítják elő. A polikarbonát lemez alsó és felső lapja között egy vagy több réteget, üreget hoznak létre, aminek köszönhetően a polikarbonát lemez merevebb, sokkal jobb hőszigetelő és könnyebb, mint a tömör polikarbonát vagy akár az üveg. A lemezeket UV védelemmel látják el, így a lapok várható kültéri élettartama min. 10 év (a gyári előírások szerint beszerelt lapok élettartama átlagosan 15-20 év, erre a gyártók jellemzően 10 év garanciát vállalnak).

Üregkamrás (cellás, légkamrás) polikarbonát lemezek 4-50 mm vastagságban, UV védett kivitelben, víztiszta, opál és bronz színben, hőtükrös (Cool, Solar Control, Relax…) kivitelben is kaphatóak. A polikarbonát lemezek nagyszerű statikai tulajdonságokkal, hőszigetelő és hangszigetelő képességgel rendelkeznek, kiválóan hajíthatóak, íves felületek képezhető vele. A lemezek rendkívül ellenállóak a külső mechanikai hatásokkal (szélnyomás, jégverés, hőhatás…) szemben.
Előnye az üveggel szemben hajlíthatósága, hőszigetelése, “törhetetlensége” könnyű súlya és ára.
A polikarbonát lemezek legfőbb felhasználási terület: előtető, teraszfedés, gépkocsi beálló fedések, télikert, medence fedés, ipari tetővilágító, térelválasztó, átvilágítható álmennyezet, reklám felület hordozó…

Az üregkamrás polikarbonát lemezekkel kapcsolatos néhány hasznos tudnivaló:

UV védettség

2 oldali UV védelem: 2 oldali UV védett polikarbonát lemezre akkor van szükség, ha a nap a lemez mindkét oldalát közvetlenül süti. Ilyen alkalmazás pl. a gépkocsi autómosó elválasztó fal vagy kerítés elem. Egy előtetőt viszont sosem süt alulról a nap, a földről, betonról, kőröl meg nem verődik vissza az UV!!! Így nincs értelme a kétoldali drágább polikarbonátnak egy szokásos előtetőnél, teraszfedésnél!!! Több mint 20 éven át kiválóan beváltak az 1 oldali UV védett lemezek! Ettől függetlenül kínálatunkban szintén megtalálhatóak a kétoldali UV védett cellás polikarbonát lemezek! Az UV védelem rendkívül fontos, enélkül a polikarbonát lemezek a nap káros sugarai révén meggyengülnek és besárgulnak! Az UV védett oldal mindig a színes fóliás/feliratos oldal! Az UV védett réteg könnyen ellenőrizhető a cellákba tekintéssel, víztiszta polikarbonát lemeznél az mindig a lilás árnyalatú oldal. Az UV védelem nem összetévesztendő az infra védelemmel, hőtükörrel!

– Jégverés állóság

A polikarbonát lemezek jégverés állósága leginkább a felső fal vastagságán múlik!!!

Cellasturktúra, X-struktúra és társai

Egy pl. 10mm-es bordás polikarbonát lemez jellemzően 1.70kg/m2. Így minél több réteg van egy lemezben (aminek gyakorlatilag semmilyen statikai szerep nincs, hiszen a belső X szerkezet csak hártya, tessék megvizsgálni körömmel!!!), annál kevesebb anyag jut a felső falba! Igaz, a hőszigetelése jobb lesz (pl. standard 2 falú lemezünk k értéke 2.80, a 4 falú lemezünk k értéke 2.5!). Terhelhetőségük leginkább a súlyuktól függ, így nagyjából minden polikarbonát lapnál hasonló!!! 16mm és felette lemezeink jellemzően X-struktúra szerű belső szerkezetűek a lehető legjobb hőszigetelés érdekében! Még egy fontos dolog: az X struktúra jellegű lemezek íves szerkezeten nem viselkednek jól, belső szerkezetük könnyen összerogyhat, így jelentősen csökken hőszigetelő képességük, tartásuk és megnő a napfényben való csillogása! Így íves szerkezetekre mindig a box (hagyományos) struktúrájú, de akár többfalú lemezeket ajánljuk!

Hőszigetelés.

Minél több réteg van egy lemezben, annál jobb lesz a hőszigetelése, igaz, nagy valószínűség szerint a felső réteg annál vékonyabb, így annál kisebb a jégverés állóság. Amennyiben komoly hőszigetelési igényről beszélünk, akkor min. 16 mm vastag üregkamrás polikarbonát lemezeket javaslunk. De kínálatunkban létezik pl. 50 mm-es polikarbonát is, aminek a k értéke 0.8. Tehát amennyiben téliesíteni szeretné pl. a teraszát, ne spóroljon a vastagságon, mert megéri a vastagabb és drágább polikarbonát lemezt választani! A hőszigetelésnél nem összetévesztendő a hőátbocsátási tényező és az infra átbocsátás! A nap sugárzott melegét nem a lemezvastagság, nem a cellák száma és nem is az UV védelem tartja távol, hanem a hőtükör, a solar control!

Alátámasztás, szerelés.

Fontos a gyári előírások betartása! Amennyiben nincs tisztában a szereléssel, kérje kollégáinktól a részletes beépítési útmutatónkat! Figyelem!!! Egyetlen komoly polikarbonát gyártó cég sem ajánlja hosszú távon a 10 mm-es lemezek 70 cm-nél nagyobb fesztávval történő szerelését teljes lemezhossznál! Az alátámasztás mindig a beépítési hossz (leejtési hossz) függvénye! Az általunk forgalmazott 10 mm-es lemezeket akár 105 cm-kénti alátámasztással is be lehet építeni! Ennek ellenére a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szerelő cégek nem javasolják semmilyen struktúra esetén sem a 10 mm-es lemezek 70 cm-nél nagyobb fesztávval történő beépítését, mert idővel gyengülnek a polikarbonát lemezek! Gondoljon a hóteherre, a jégverésre és arra, amit fentebb a struktúráknál leírtunk!

Színek, fényáteresztés, Solar Control

Az üregkamrás lemezek standard színei a víztiszta, bronz (barnás, napszemüveg barna árnyalat), opál (tejfehéres) és egyéb (jellemzően zöldes árnyalat). Tudni kell, hogy melyik lemeznek mi a fényáteresztése. Fontos, hogy a fényáteresztés nem csak a színtől, a struktúrától is függ. Amíg a standard 2 falú üregkamrás polikarbonát víztiszta lemezek fényáteresztése 80-85 % körüli, addig az X-struktúrás anyagoké csak 71%. (És ne felejtsék, az X struktúrán könnyebben megcsillan a napfény!) A színes lemezek fényáteresztése ennél jóval kevesebb (mindig kérje a gyártói prospektusokat!). Ezt különösen akkor érdemes figyelembe venni, ha pl. a teraszfedés mögött a házban élettér van. Nyáron ugyan jól jön, hogy a nappaliba kevesebb fény jut, de ősszel, télen és tavasszal jól jönne több fény!!! Ugyan ez igaz a hőtükrös polikarbonát lemezekre (Cool, Solar Control). Nyáron ugyan kiszűri a hőtükrös polikarbonát a sugárzott hő nagy részét, de vajon télen az jól jön-e? Egy hőszigeteletlen teraszon biztos jó a hőtükör, de egy hőszigetelt télikerten már megfontolandó!

– Elsárgulás

Bizonyos márkák úgy hirdetik magukat, hogy övék a legkisebb sárgulás, tehát fényáteresztés vesztés az évek alatt, amit az UV sugárzás okoz. A garanciális feltételek szerint azonban szinte minden gyártó ugyanazt kínálja/garantálja. Nem mindegy azonban, hogy 10 év alatt miből veszít pl. 5% fényáteresztést a polikarbonát lemez. A 71%-ból vagy a 85%-ból?!?!

Garancia

Tájékozódjon a garanciális feltételekről! Jellemzően minden gyártó 10 év garanciát vállal az UV védelemre, de nem mindegy hogyan! Az általunk forgalmazott Quinn polikarbonát lemezkre pl. a 10. évben a vásárláskori érték 30%-a garanciális visszatérítés, míg a konkurencia néhány lemezére csak 15%!!!

ECO üregkamrás polikarbonát lemezeinkről

ECO polikarbonát lemezeink 10 mm vastagságban kaphatóak, víztiszta színben. Az Eco lemezek felhasználási felülete elsősorban az egyszerűbb teraszfedések, előtetők.
Hőszigetelt szerkezetek héjalására nem javasoljuk, oda inkább min. 16 mm vastag polikarbonát lemezt válasszon!
ECO polikarbonát lapjaink márkázatlanok (felirat nélküli, kék fóliával ellátottak), az egyik legnagyobb mennyiségben eladottak, így olcsóbbak!!!

ECO lemezeink teljesen víztiszták (nem homályosak!), merevek, egy oldali UV védettek, 2 falas struktúrával, 10 mm-es bordaosztással készülnek!  (forrás: ptplasztik.hu)

Keressen minket személyesen vagy e-mailen: profteto@profteto.hu

Beépítési útmutató polikarbonát előtetőhöz

Üregkamrás polikarbonát

A QUINN üregkamrás (cellás) polikarbonát lemezek könnyű, ütésálló és jól szigetelő lemezek. A különböző vastagságú és cellakiosztású lapok extrudálással készülnek. Az üregkamrás polikarbonát lemezek ultraviola sugárzás elleni védelemmel vannak ellátva, amely a nap káros sugarait szűri ki. A polikarbonát táblák UV védett oldalának határozott az elkülönítése, a lemezt védő fólia felirata jelzi, az UV szűrővel ellátott felületet, amit beépítéskor a nap felé kell fordítani.

Termékválaszték

 Lemezvastagság

 • 4 mm
 • 6 mm
 • 8 mm
 • 10 mm
 • 16 mm
 • 25 mm

Súly (gr/m2) 900 1300 1500 1700 2700 3300

Hangszigetelés (dB) 18 18 18 20 21 22 Hajlítási sugár (m) 0,6 0,9 1,2 1,6 2,7 4,2 Hőszigetelés (W/m2K) 3,9 3,6 3,2 2,8 2,3 1,45

Színválaszték:

 • víztiszta
 • opál (tejfehér)
 • bronz (füst)
 • cool white (hőtükrös): kiszűri az infrasugarak közel 70%-át, így a tábla alatt jelentősen csökken az üvegházhatás – ennek előnye elsősorban zárt térben érvényesül. A hőtükrös polikarbonát lemez csak 10mm, 16mm és 25mm-es vastagságban kapható.

Tulajdonságok

Általános tulajdonságok:

mérettűrés: ±4mm

szélesség: ±2mm

Hőtani tulajdonságok

Fényáteresztés %

 • 4 mm
 • 6 mm
 • 8 mm
 • 10 mm
 • 16 mm
 • 25 mm

víztiszta 86 86 81 84 73 64 opál    66 45 41 bronz    44 25 27 cool white     38 37

Alkalmazási hőmérsékleti tartomány: -50°C – +120°C

Sűrűség: 1.2 g/cm³

Rugalmassági modulus: 2300 Mpa

Vízfelvétel, telítés 23°C: 0.35%

Hőtágulás: 0.065 mm/m°K

Az üregkamrás polikarbonát szállítása

A cellás polikarbonát táblákat csak megfelelő méretű szállítóeszközzel célszerű szállítani, mivel bár könnyű az anyag, hamar belekaphat a szél, ezzel egyidejűleg meg is roppanhat az anyag, amennyiben nincs minden oldalról megfelelően rögzítve. A lemezeket fektetve célszerű szállítani, nem tekercselhetőek.

Az üregkamrás polikarbonát tárolása

Ameddig az anyag nem kerül felhasználásra, fontos a megfelelő helyen való tárolás. Lehetőleg fedett illetve zárt térben helyezzük el a polikarbonátot, fektetet helyzetben. A hosszabb tároláshoz a nyitott cellavégeket zárja le ideiglenesen, a por és a rovarok elől. Kültéri tárolás esetén, fedje be az üregkamrás polikarbonátot fóliával, gondoskodjon a lemezek és a fólia megfelelő rögzítéséről!

Az üregkamrás polikarbonát megmunkálása

Vágás: A kis vastagságú QUINN táblákat éles és erős pengéjű késekkel lehet vágni. A vastagabb táblákat vidia betétes, sűrű fogazatú körfűrészekkel célszerű vágni. Ajánlott fordulatszám 3200/perc.

Fúrás: A lemezeket kihegyezett acélfúróval, vagy fafúróval lehet átfúrni. A kamrák tisztítása: A kamrákat min. 6 bar nyomású levegővel lehet kitisztítani, a vágási reszeléket eltávolítani.

Tömítés: A beépítendő lemezek nyitott bordáit feltétlenül tömíteni kell. Ez történhet öntapadós alumínium élzáró (párazáró vagy páraáteresztő) fóliával, illetve savmentes, a polikarbonáttal összeférő szilikonnal.

A cellás polikarbonát tisztítása

A polikarbonát táblák tisztításához használhat langyos szappanos (enyhén lúgos) vizet, amit a tisztítás után bőséges vízzel el kell távolítani, illetve nagynyomású mosóval/tisztítóval is tisztán tarthatja az üregkarmás polikarbonát felszínét. Tilos dörzsölő, karcoló adalékot, hegyes, éles tárgyat használni a felületén! Oldószeres vagy alkáli tartalmú tisztítószerek alkalmazása szintén tilos, a táblát ezek a szerek mattítják. Kerülni kell a nagy melegben való tisztítást.